விளம்பரத்தை மூடு

V předešlém článku jsme se podívali na to nejzajímavější jablečné příslušenství, jež přinesl letošní veletrh CES. Reproduktory a dokovací stanice jsme si však nechali samostatně a zde je opět souhrn těch největších zpráv.

JBL představil třetí reproduktor s Lightningem – OnBeat Rumble

Společnost JBL, člen amerického koncernu Harman, po představení iPhonu 5 dlouho neotálela a hned mezi prvními představila dva nové reproduktory s dokem pro konektor Lightning. Jsou to OnBeat Micro a OnBeat Venue LT. První jmenovaný je k dispozici přímo v českém Apple Online Store, druhý pak zatím pouze u některých autorizovaných přeprodejců.

Třetím přírůstkem do rodiny lightningových reproduktorů je OnBeat Rumble. Je největší ze všech stanic od JBL a se svými 50 W také ten nejvýkonnější. Odlišuje se i svým designem, který je na tuto značku nezvykle robustní a masivní. Pod přední oranžovou mřížkou najdeme dva 2,5″ širokopásmové měniče a 4,5″ subwoofer. Velmi důmyslně je konstruován samotný dok, konektor Lightning je totiž umístěn na vrchní straně přístroje pod zvláštními dvířky. Po jejich otevření slouží jako podpěrka pro připojené zařízení, takže by v žádném případě nemělo dojít k vylomení konektoru.

Kromě klasického připojení je k dispozici také bezdrátová technologie Bluetooth, výrobce bohužel neuvádí jeho verzi. JBL OnBeat Rumble zatím není v českých obchodech k dispozici, na americkém இணையதளம் výrobce je k dostání za 399,95 dolarů (7 500 Kč). I tam je však momentálně vyprodaný, takže si na něj zřejmě ještě nějakou dobu počkáme.

JBL Charge: přenosné bezdrátové reproduktory s USB

V JBL nezapomněli ani na přenosné reproduktory. Nově představený JBL Charge je malý přehrávač se dvěma 40 mm měniči a 10 W zesilovačem. Napájený je vestavěnou Li-ion baterií o kapacitě 6 000 mAh, která by měla poskytnout až 12 hodin poslechu. Jeho součástí není žádná dokovací přípojka, sází plně na bezdrátovou technologii Bluetooth. Pokud by bylo potřeba zařízení na cestách nabíjet, je k dispozici USB port, do kterého je možné připojit kabel od jakéhokoliv telefonu či tabletu.

Reproduktor je k dispozici ve třech barvách: černé, modré a zelené. Na மின் கடை výrobce je již k dostání, a to za 149,95 dolarů (2 900 Kč). V blízké době by se mohl objevit také v českém Apple Online Store.

Nový Harman/Kardon Play + Go bude bezdrátový, ve dvou barvách

Americký výrobce Harman/Kardon již delší dobu prodává dokovací reproduktory řady Play + Go. Jejich neotřelý design se nemusí líbit každému (jejich nerezový úchyt poněkud připomíná pražskou hromadnou dopravu), přesto jsou vcelku populární a v prodeji je momentálně už druhá aktualizovaná verze. Na letošním CESu pak Harman představil další připravovaný update, který úplně odstraní dokovací konektor. Místo něj sází, podle momentálního trendu, na bezdrátový Bluetooth. K dispozici bude nově nejen v černém, ale i v bílém provedení.

Více informací zatím výrobce neposkytl, na oficiálním webu JBL se zatím o novém Play + Go vůbec nemluví. Vzhledem k bezdrátové technologii můžeme očekávat mírný nárůst ceny oproti stávajícím 7 990 Kč (u autorizovaných přeprodejců).

Panasonic SC-NP10: stará nomenklatura, nové zařízení

Pod tradičně krkolomným názvem SC-NP10 se skrývá pro Panasonic nový a zatím neprozkoumaný druh zařízení. Jedná se totiž o reproduktor stavěný na míru tabletům a přehrávání v nich uloženého obsahu. Neobsahuje sice žádný z dnes používaných konektorů (30pin, Lightning ani Micro-USB), jeho hlavním rysem je však možnost jakýkoliv tablet posadit do zvláštní drážky na vrchní straně. Do té by se měl vejít iPad a samozřejmě i většina konkurenčních zařízení. Přehrávání je pak možné díky vestavěné technologii Bluetooth.

Tento reproduktor můžeme označit jako systém 2.1, přesné specifikace však zatím neznáme. Prodej začne v dubnu tohoto roku, web Panasonic.com uvádí cenu 199,99 dolarů (3 800 Kč).

Philips rozšiřuje řadu Fidelio o přenosné repro

தயாரிப்பு வரி ஃபிடெலியோ sestává ze sluchátek, reproduktorů a doků navržených pro zařízení od Applu. Najdeme v ní i reproduktory s podporou technologie AirPlay, zatím však neobsahuje žádné přenosné řešení (když nepočítáme sluchátka). Minulý týden však Philips představil hned dva bateriemi poháněné reproduktory s označeními P8 a P9.

Podle dosavadních zpráv se tyto dva reproduktory příliš neliší svým vzhledem, oba jsou konstruovány z kombinace dřeva a kovu. V určitých barevných provedeních působí reproduktory mírným retro dojmem a vůbec můžeme říct, že designová stránka se povedla. Největší rozdíl mezi modelem P8 a vyšším P9 je podle všeho v tom, že pouze druhý jmenovaný obsahuje tzv. crossover filtr, který přerozděluje zvukové signály mezi odpovídající měniče. P9 proto nízké a střední tóny posílá do hlavních hloubkových reproduktorů (wooferů), vysoké frekvence pak do vysokotónových reproduktorů (tweeterů). Tím by se mělo předejít nepříjemnému zkreslení při vyšší hlasitosti.

Oba reproduktory obsahují Bluetooth přijímač a také vstup na 3,5 mm jack. Telefony i tablety je možné napájet přes USB port na boční straně přístroje. Napájení obstarává vestavěná Li-ion baterie, která má zajistit až osm hodin nepřetržitého poslechu. Detaily ohledně dostupnosti či ceny zatím Philips neoznámil, na webu je pro nedočkavé budoucí majitele k dohledání alespoň பயனர் கையேடு.

ZAGG Origin: reproduktorový Inception

Yo dawg, prý máte rádi repráky pro iPhone. Tak tu máte reproduktor v reproduktoru. Společnost ZAGG na letošním CES přišla s opravdu zajímavými koncepty. Nejdřív představila kryt s gamepadem pro iPhone 5, dále pak tento reproduktorový Inception s názvem Origin.

O co se vlastně jedná? O velký stacionární reproduktor, z jehož zadní strany je možné oddělit menší přenosný reproduktor s vestavěnou baterií. Přehrávání se při zapojení či rozpojení automaticky přepne a i nabíjení je důmyslně vyřešeno. Není potřeba používat kabely, stačí oba reproduktory spojit a menší součást se okamžitě začne nabíjet ze sítě. Obě zařízení jsou bezdrátová a využívají technologii Bluetooth. Na zadní straně menšího reproduktoru dále můžeme najít 3,5 mm audio vstup.

Tento duální systém je velmi zajímavý a důmyslný, otázka je, jak na tom ZAGG Origin bude po zvukové stránce. Ani zahraniční servery totiž zatím zařízení hlouběji nerecenzovaly a můžeme si tedy jen domýšlet a doufat. Podle இணையதளம் výrobce bude Origin dostupný „již brzy“, a to za cenu 249,99 € (6 400 Kč).

Braven BRV-1: vysoce odolné repro do přírody

அமெரிக்க நிறுவனம் Braven se cele věnuje výrobou přenosných bezdrátových reproduktorů. Její produkty spojují příjemný minimalistický design s překvapivě dobrým zvukem. Nový model BRV-1 je sice po stránce vzhledu určitým kompromisem, ovšem ve prospěch odolnosti proti přírodním vlivům. Podle slov výrobce by měl bez problémů vydržet déšť i menší „šťouchanec“.

Jak je toho docíleno? Měniče jsou skryty za přední kovovou mřížkou a speciálně upraveny proti poškození vodou. Boční a zadní strany jsou chráněny tlustou vrstvou gumy, konektory na zadní straně pak zvláštním uzávěrem. Za nimi se skrývá 3,5 mm audio vstup, Micro-USB port (s adaptérem do USB) a indikátor stavu baterie. Reproduktor je ale stavěn primárně pro připojení přes Bluetooth.

Zajímavou možností je propojit dvě zařízení firmy Braven kabelem a používat je jako stereo sestavu. Toto řešení by překvapivě nevyšlo ani příliš draho – na பக்கங்கள் výrobce je mimo dostupnosti v únoru tohoto roku uvedena i cena 169,99 dolarů (3 300 Kč) za jeden BRV-1. To je ve srovnání s konkurencí v podobě தாடை ஜாம்பாக்ஸ் přijatelná cena, tato hůře hrající alternativa vyjde v českých obchodech na přibližně 4 700 Kč.

Letošní CES promluvil jasně: v kurzu je technologie Bluetooth. Čím dál více výrobců upouští od používání jakýchkoli konektorů a místo například nového Lightningu spoléhají na bezdrátové technologie. Některé společnosti (v čele s JBL) sice dále dokovací stanice vyrábějí, zdá se však, že budou do budoucna v menšině. Otázkou zůstává, jak se tyto bezdrátové reproduktory vypořádají s nabíjením připojeného zařízení, pokud u nich chybí konektor. Někteří výrobci jednoduše přidávají USB přípojku, toto řešení ale není úplně elegantní.

Je možné, že zcela změníme pohled na příslušenství a v domácnostech budeme odděleně používat dvě zařízení: dok pro nabíjení a bezdrátově připojené reproduktory. Při neexistenci originálního doku od Applu si však budeme muset počkat na řešení ostatních výrobců.

.